AISHAH BANYAK MENGAJI & BERZIKIR ATASI TRAUMA

AISHAH BANYAK MENGAJI & BERZIKIR ATASI TRAUMA

AISHAH BANYAK MENGAJI & BERZIKIR ATASI TRAUMA

“Lima hari selepas discharge dari hospital, Alhamdulillah Oxygen level, blood sugar level dan BP semua ok. I diberitahu yg damage kepada paru2 I dlm lebih kurang 20%.. Walaupun you all nampak mcm I hyper dan (ada yg risau maybe I terlalu hyper) Sebenarnya I paksa diri I utk buat mcm tu.

“I tak taulah samada pesakit Covid lain pun lalui perkara yg sama. Masa di hospital, hanya pada hari yg ke 6 di hospital baru I perasan yg I dah ada di hospital hampir seminggu. Seolah 6 hari pertama di hospital tu walaupun I sedar tapi entahlah the days were lost.

“Road to recovery will take time kerana Covid bukan attack physical tapi juga mental. Tak taulah samada I je yg merasakan impact ini. Pemikiran I ni kalau I tak kuat lawan dan selalu berzikir, traumanya boleh kita buat ‘menuuuuuung’ je… Otak blurr dan traumatised, kalau I layankan boleh jadi mcm ‘zombie’.





AISHAH BANYAK MENGAJI & BERZIKIR ATASI TRAUMA

“Kadang2 bila berckp pemikiran tu hilang,sampaikan perkataan pun boleh lupa. Macam jadi kurang cerdik pulak. Alhamdulillah kesan tu I lawan dgn sentiasa mengaji dan berzikir. Kalau ikut hati sedap layan tengok dinding saja.. Ya Allah the psychological effect of Covid.


Disyorkan Untuk Anda :


“Dari segi fizikal I rasa cepat penat terutama bila naik turun tangga dan tak boleh berdiri lama, badan rasa melayang, kena cepat2 baring. Tapi I sgt bersyukur masih berada di sini. Mohon doakan I dapat pulih sepenuhnya,” itulah tulis penyanyi Aishah yang memberitahu keadaan kesihatan mentalnya masih terjejas hingga menyebabkan dia berdepan perasaan trauma. selepas lima hari bebas daripada wabak Covid-19.

Dalam entri tersebut, penyanyi lagu ‘Janji Manismu’ ini turut memberitahu mengenai keadaan dirinya selepas lima hari dibenarkan pulang ke rumah. Selain itu, Aishah juga berkongsi pengalaman sepanjang berada di hospital sebagai pesakit Covid-19.

Bagi mengatasi masalah itu, Aishah atau nama sebenarnya Wan Aishah Wan Ariffin, 56, yang sebelum ini melahirkan rasa syukur apabila dibenarkan pulang ke rumah selepas 12 hari melawan Covid-19 itu berkata, dia kini menghabiskan masa dengan mengaji dan berzikir.





Aishah dimasukkan ke Hospital Ampang pada 30 Ogos lalu selepas disahkan positif Covid-19 dan mengalami simptom demam panas dan semput. Dua hari dirawat di hospital, oksigen Aishah turun ke paras 88 peratus selepas doktor cuba membuka alat pernafasan tersebut.

AISHAH BANYAK MENGAJI & BERZIKIR ATASI TRAUMA

AISHAH BANYAK MENGAJI & BERZIKIR ATASI TRAUMA


Disyorkan Untuk Anda :

Lawati Laman Facebook Kami


https://edisisiasat.com/2021/09/15/parlimen-azalina-mahu-fungsi-peguam-negara-dan-pendakwaraya-di-asingkan/





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker